top of page

Soud?!


Soudí vůbec Bůh? A co ta slova z Janova evangelia, že je možné se soudu vyhnout? Výklad novoročního hesla, které si litomyšlský sbor vylosoval z Janova evangelia 5:24 je tady v celých poznámkách ke stažení. Ze závěru vyjímám:

"Kdo se postaví před Ježíše Krista, staví se před soudce všech věků a nechá si mluvit do života. Slyší a přijímá jeho slovo, přijímá svou obžalobu - protože jsme všichni hříšní. Spolupracuje se soudem, a proto nepodléhá nějakému dalšímu soudnímu procesu. Přijímá dohodu o svém trestu.

Příklad pro pochopení: Mezi Vánocemi a Novým rokem se odehrál soud, ve kterém se na Slovensku zprostředkovatel loňské vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka vymanil z trestní kauzy dohodou o vině a trestu. Už na soud nepřijde, leda jako svědek. Odpyká ve vězení 15 let, což je stále méně, než doživotí, které mu hrozilo. Ostatní souzeni budou, protože vinu zapírají a neuznávají.

Samozřejmě, se takový člověk před soudem Božím, před soudcem celého světa, nevyhne odpovědnosti za své činy, nese následky, ale je omilostněn, není už trestán. Tou dohodou získává milost. Ale žije s podmínkou, v níž přijímá nový život tady i na věčnosti. Nežije pro sebe a za sebe. Má ale v novém životě oporu pro zápas se zlem ve své povaze a při práci na svém charakteru. Musí bojovat, nesmí se vzdát. A je na straně vítěze ve všem, čím se brodí tato doba."

Daniel Kvasnička
 
Nový kostel Církve bratrské
 
Moravská 1222, 571 01 Litomyšl
 
Telefon: +420 733 619 141
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Google+ Basic Black
bottom of page