top of page

Stand by!


Výklad o pěti rozumných a pěti pošetilých pannách na svatbě (Matoušovo evangelium 25:1-13) nazývám: Rozumná víra aneb Stand by. A poznámky najdete ke stažení zde. Rozumná, rozumová víra?! To dvojí se přece skoro vylučuje. Kdo je rozumný, těžko bude věřit... Avšak jen zdánlivě. Dobrá víra je vždy velice rozumná a dokonce - rozumová, racionální. V Bibli je vždy ceněna dvojice moudrosti a rozumnosti. Ukážeme si to na svatebním příběhu, který vyprávěl Ježíš ve čteném evangeliu. Nevíme úplně přesně, jak tehdejší svatby vypadaly. Ale jedno víme: Vše bylo naprosto jinak, než je to u nás. Všimněte si: Dnes vepředu u oltáře stojí muž. Mladý či zralý, často nervózní muž a čeká na nevěstu, kterou smí zahlédnout - podle zvyků - až před oltářem. Všichni vydechnou úžasem, když se nevěsta vedena svým otcem nese prostředkem chrámu kupředu. Mladý muž je často naměkko.

V evangeliu čteme o jinak organizované svatbě. Pomohou nám ji pochopit dnešní židovské svatby, které drží mnohé původní tradice. Na začátku židovské svatby čeká nevěsta s družičkami, často i dnes držícími lampy s hořícími svícemi. Ženich je k nevěstě družičkami a příbuznými ženami přiveden, aby se pozdravil se svou vyvolenou a sám si ji zahalil závojem. Pak si ji ženich odvádí a nebo mu ji přivedou na místo svatby hned vzápětí...

Obrázek je z kamery Matyáše Hájka. Testujeme nový systém nahrávání a také streamu našich bohoslužeb. Celý záznam na YouTube.

Daniel Kvasnička
 
Nový kostel Církve bratrské
 
Moravská 1222, 571 01 Litomyšl
 
Telefon: +420 733 619 141
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Google+ Basic Black
bottom of page