top of page

Ježíšův střih


"Každý kadeřník má svůj střih. Jeden křesťanský kadeřník si potrpěl na biblických názvech. Tvrdil, že těmi střihy učí děti, aby si zapamatovaly něco z Bible. Ovšemže je to humor, ostříhá je pak, jak si přejí, tedy spíše tak, jak si přejí rodiče. Kadeřník má na obrázcích má střih Sinaj, střih Rudé moře, střih Letnice, střih Zjevení a další… A celou dobu stříhání má s dětmi o čem povídat. Ježíš má také svůj střih. Svůj styl, svůj způsob, který nám může někdy připadnout hodně zvláštní…

Když čteme text Ježíšova kázání na hoře, pak se potkáváme s novými poměry. Svět má v jeho podání zcela jiný střih. A mne napadá, že to dobře vyjadřuje nejen kadeřnický salón, ale třeba střih na šaty. Nebo střih filmu, tam je to ještě zřetelnější. Stejné záběry, ale to, co z nich sestříháte, to je neopakovatelné dílo. Jeden stříhá tak, jiný jinak.

Ale ať kadeřník, či střihač filmů, stále je to o té podstatě. A lze říci, že Ježíš má jiné střihy. A pod Ježíšovými nůžkami je zcela jiný výsledek. Střihá to přesně jinak, než by to dělali všichni dosud. Nenadává v koutku. Nevyklízí pozice, když to začne být nebezpečné. Otevřeně kritizuje! Plete se do politiky, ale nesvrhává místodržícího a ani Heroda. Ani nechystá vzpouru proti chrámovým úředníkům. Naopak! Dělá drobnou práci s lidmi. Věnuje se jedincům a rýsuje nové poměry mezi lidmi, mezi člověkem a člověkem. A to dodnes tahá za uši!"

Celé poznámky ke stažení jsou tady. Text je z Lukášova evangelia 6:27-42.

Daniel Kvasnička
 
Nový kostel Církve bratrské
 
Moravská 1222, 571 01 Litomyšl
 
Telefon: +420 733 619 141
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Google+ Basic Black
bottom of page