top of page

Ester


Průřez knihou a pokus o odraz mentality jednoho národa jako návod ke zkoumání vlastní identity. Kdo jsme a jak navenek působíme. Příběh, který vytváří pozadí jednomu z nejroztodivnějších svátků židovské zimy - ke svátku Purim... Poznámky si stáhněte tady.

Z textu namátkou:

...Perský král se pyšní manželkou jako svým majetkem (1:12) a dožere se, když se nechce královna producírovat na jeho počest (podle rabínů nahá s korunkou na hlavě). Obyčejný šovinista, který si bere osobně nesouhlas ženy a spolu s velmoži (zřejmě většinou eunuchy!) to považuje za útok nejen proti majestátu (1:12bnn), ale také proti všem mužům (1:18nn). Královna je zapuzena. Ale: Je tím podle odborníků narušena stabilita rodin a manželství. Taková nouze se vyřeší pouze výnosem perským a médským (1:19nn). U nás by se řeklo ústavním zákonem. Muž je podle krále a jeho velmožů vládcem v domě a v domácnosti je dovoleno mluvit jen jazykem muže (1:22), nikoli jazykem ženy, jež byla často jiné národnosti...

Tato scéna se hojně maluje, je vrcholně dramatická. Tak třeba Haman se propadá do tmy, Achašvéroš je v centru kompozice a Ester v jasu. (Nahoře výřez z obrazu: Rembrandt van Rijn, 1660)

Daniel Kvasnička
 
Nový kostel Církve bratrské
 
Moravská 1222, 571 01 Litomyšl
 
Telefon: +420 733 619 141
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Google+ Basic Black
bottom of page