top of page

Sto let republiky


K narozeninám republiky, která stojí v základech našeho nynějšího státu, se konalo mnoho akcí. Mimo jiné také ekumenická bohoslužba v kostele Navštívení Panny Marie. Jednotlivé křesťanské církve zrušily své bohoslužby a bratři katolíci nabídli svůj chrám. Kázal bratr farář Filip Keller (ČCE) a na mně byl vstup do bohoslužeb cestou vyznání hříchů a přivlastněním skutečnosti odpuštění... (Tady je ke stažení celý soubor poznámek.)

Sté narozeniny Československé republiky slavíme ve Svitavách. Právě to určení místa připomínáme pro jeho důležitost. Zvedáme se teď, abychom před zvěstováním evangelia přišli před Boha se svým pokáním.

Bratři a sestry, před sto lety se tu naši předci už dávno necítili jako poddaní, u kterých vůbec nerozhoduje, kdo je jakého původu. Už i devatenácté století se barvilo do národních barev. Tím spíše v první válce, kdy dohasínala monarchie, se cítili jedni především Němci a druzí především Čechy. Na jedné straně radostné chvění znovunalezené identity v myšlenkách na český stát a jeho dávnou historii a na druhé straně se několik dní před vznikem Československé republiky ustavovaly provincie státu Deutsch - Österreich, které zahrnovaly různé pohraniční části naší nynější republiky a také Hřebečsko, Tedy Svitavy a okolí. Srozumitelně to vypisují historikové, není jim třeba konkurovat. Jisté je, že autorita Československé republiky ve Svitavách a v okolí nastoupila až se zpožděním a pod mocí československé armády. Její muži obsadili důležitá místa. A starosta, Karl Lick, předával moc se slovy, která můžeme nazvat velmi opatrně, ale přesto - zlořečením... (Více v textu ke stažení...)

Daniel Kvasnička
 
Nový kostel Církve bratrské
 
Moravská 1222, 571 01 Litomyšl
 
Telefon: +420 733 619 141
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Google+ Basic Black
bottom of page