top of page

Coworking - Maria Matka Páně


Společné uvažování, rozhovor či sympózium, jsme zvolili s kolegy a našimi věřícími a zájemci na téma ryze adventní. Na pojetí Mariánské úcty. Štěpán Klásek, husitský farář, zpíval spolu s manželkou písně o Marii a představoval souvislosti jejich vzniku a často i ekumenické stránky těchto děl. Zdeněk Mach, administrátor římskokatolické farnosti, představil - Pannu Marii ve spiritualitě Díla Mariina - Hnutí fokoláre. Čestmír Šťovíček, adventista, představil biblické texty o Marii. A evangelický farář Václav Hurt přinesl kritický pohled na mariánskou úctu. Nakonec byl můj příspěvek, který si můžete tady stáhnout - Úcta k Panně Marii v Jednotě bratrské.

Tvrdím v něm: "Martin Luther řekl: Maria je zrcadlo Boží milosti, v ní se setkávají nezměrná Boží bohatství s její hlubokou chudobou, Boží sláva s její nicotností, Boží důstojnost s jejím ponížením. Na církev má vždy vliv i svět kolem. Jako na světovou reformaci má vliv humanismus, tak na českou debatu o svatých a Panně Marii třeba scholastické metody a vnitřní tlaky v zemi ve středověku a novověku. Tím spíše dnes svobodněji společně mluvíme, vysvětlujeme si mnohé a vycházíme si vstříc. Není cílem nikoho z nás na toho druhého útočit. Domnělé pravověří protestantů je někdy stejně zle vypadající, jako štěkání jezuitů. Bere jistotu a nedává povzbuzení k víře."

Fotka představuje prostory coworking centra při otevření na podzim tohoto roku. Pokud budou fotky z dnešního večera, přidám sem čerstvou. Děkuji Zámeckému návrší, p.o. za služby i fotku!

Daniel Kvasnička
 
Nový kostel Církve bratrské
 
Moravská 1222, 571 01 Litomyšl
 
Telefon: +420 733 619 141
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Google+ Basic Black
bottom of page